Kemisk APV og -risikovurdering? Er der forskel?

Lad os aflive denne med det samme. Kemisk APV og kemisk risikovurdering er det samme! Kært barn (eller i dette tilfælde, kær risikovurdering) har mange navne.

kemisk APV

Forskellen mellem kemisk APV og kemisk risikovurdering

I Arbejdstilsynet vejledninger bruges begrebet kemisk risikovurdering dog fremfor kemisk APV. Kemisk APV er det værktøj som skal hjælpe dig med at vurdere om nogle af virksomhedens medarbejdere udsættes unødigt for kemisk påvirkning som i stedet kunne afhjælpes, nedbringes eller reduceres.

Begrebet er ikke nyt

Der er nærmere tale om gammel vin på nye flasker.

Vi kender begrebet, kemisk APV/kemisk risikovurdering, tilbage fra et EU-direktiv fra 1998. Frem til 1. juli 2019 kunne det bare løses på en anden måde. Havde virksomheden frem til d. 1. juli 2019:

  • En liste over virksomheden kemikalier
  • Givet medarbejdere adgang til sikkerhedsdatabladene
  • Udarbejdet arbejdspladsbrugsanvisninger (APB’er) på hver af de kemiske produkter
  • Gjort sine substitutionsovervejelser

 

Så behøvede man ikke at lave en decideret kemisk APV, men beslutningerne blev skrevet i APB’erne.

Men nu skal vi altså arbejde med den kemisk APV – det har vi skulle i snart 3 år.

Du er eksperten i netop jeres arbejdsopgaver

Der findes mange måder at gribe opgaven med den kemiske APV an på. Rigtigt mange!

Uanset metode er det er vigtigt at holde formålet med den for øje:

Formålet med kemisk APV/kemisk risikovurdering er at kortlægge, hvor og hvordan medarbejderne kan blive udsat for farlige kemikalier, så virksomheden kan fjerne eller forebygge risikoen.

Du kan derfor ikke nøjes med at trykke på en knap og så genereres der automatisk en kemisk APV til dig. Du kan heller ikke nøjes med at udarbejde den én gang, og så holder et system den opdateret for dig.

For hvad sker der på jeres virksomhed? Hvordan bruger I jeres kemi? Hvordan er jeres arbejdsplads indrettet? Hvad gør sig gældende hos jer?

I er eksperter i jeres virksomhed og i jeres arbejdsopgaver. Uanset systemer eller skabeloner, så vil I selv skulle være en del af udarbejdelsen af den – de kan altså ikke genereres helt automatisk, udelukkende baseret på et sikkerhedsdatablad.

Det kan vi heller ikke love jer, at de bliver i Dansk Kemidatabase. Men vi kan lette arbejdet og gøre det overskueligt og forståeligt.

Vi er eksperter i kemisk arbejdsmiljø

Det er du måske også, men mangler tid eller en sparringspartner?

Dansk Kemidatabase et rådgivningskoncept og et kemistyringssystem. Et værktøj til at udarbejde jeres kemiske APV, til at holde overblik over sikkerhedsdatablade og få styr på de lovmæssige krav på det kemiske arbejdsmiljøområde.

Hvad mener vi med rådgivningskoncept?

Bag om Dansk Kemidatabase er vi et hold af kemikere med over 20 års erfaring i at hjælpe vores kunder med at styre deres kemi. Lad os være din eksterne kemi-kollega.

Hvad mener vi med værktøj?

Dansk Kemidatabase er et kemistyringssystem som hjælper dig med at få styr på dine kemiske forpligtigelser.

Vi får oprettet dine kemiske produkter i Dansk Kemidatabase (de findes måske allerede bl.a. vores over 21.000 produkter) og gennemgår bl.a. dine sikkerhedsdatablade. Ud fra disse udarbejder vi et 2-siders (instruktions)materiale – et let forståeligt og kvalitetstjekket nedkog af de lange sikkerhedsdatablade.

Vi gør det kort og forståeligt – lige til at gå til!

Tegn et
Gratisabonnement

Lær os at kende – helt gratis. Hvis din virksomhed har op til 10 kemiske produkter, kan du tegne et Gratisabonnement og få indblik i de mange fordele ved at samarbejde med Dansk Kemidatabase.

Overblik over
21.000 produkter

Dansk Kemidatabase indeholder instruktioner på over 21.000 gængse produkter fra mere end 2000 leverandører.
– Og der kommer hele tiden flere til.

Uddannelser
og kurser

Dansk Kemidatabase arrangerer kurser og uddannelsesforløb, som er målrettet vores kunder. Vi tilbyder bl.a. et dagskursus i arbejdsmiljø og et grundkursus i risikovurdering.