Hverdagskemi er også kemi

Spørger du kæresten, ægtefællen, kollegerne eller vennerne om de håndterer kemiske produkter i hverdagen, vil de fleste nok svare nej.

Ordet ”kemi” kan i sig selv lede tankerne hen på et laboratorie med flasker, kolber og beholdere med farvede væsker og pulvere som anvendes til forsøg udført med komplicerende forsøgsopstillinger i stinkskabe af kemikere i laboratoriekitler.


Men på et helt almindeligt dansk kontor, findes der også en række kemiske produkter som medfører kemiske forpligtigelser, selvom vi ikke betragter produkterne som egentlig kemi.

En rundtur på kontoret

Vi kan jo starte med at kigge under køkkenvasken!

Produkter som opvasketabs, opvaskemiddel, afspændingsmiddel og afkalker til kaffemaskinen er også kemiske produkter, og selvom der er tale om produkter, som vi selv har stående i privaten, så medfører deres tilstedeværelse en række krav til virksomheden.


Åbner vi herefter døren ind til mødelokalet, ser vi whiteboard cleaner, håndsprit, og desinfektionsmiddel til bordet.


I rengøringsrummet kan der fx stå toiletrens, glasrens, universalrengøring, sanitetsrens m.m. og sådan kan vi fortsætte rundt på kontoret.

Samlet set kan der ofte findes 15-20 produkter på et almindeligt dansk kontor.


Har du kemiske produkter på virksomheden, er der en række forpligtigelser, som du skal have forholdt dig til:

  1. Liste over virksomhedens produkter
  2. Sikkerhedsdatablade
  3. Kemiske risikovurderinger
  4. Instruktion og oplæring
  5. Substitution

 

Et almindeligt kontor vil ikke nødvendigvis skulle arbejde med alle ovenstående emner, men virksomheden vil altid være omfattet af flere af forpligtigelserne.

Dansk Kemidatabase er et værdifuldt redskab for kommunen til at holde styr på kemien.
Kurt Larsen
Arbejdsmiljøchef, Hjørring Kommune
Dansk Kemidatabase

Dansk Kemidatabase er for jer, uanset om der er tale om det lille kontor som skal have opdaterede sikkerhedsdatablade tilgængelige for medarbejdere på en effektiv måde, eller om der er tale om den store organisation eller virksomhed med tung produktion, som leder efter et strategisk værktøj til kemistyringen.

Læs om kemikaliestyring, kemisk APV, CAS nummer og kemisk risikovurdering skabelon.

Hverdagskemi er også kemi

Book en intro

Ønsker du en uforpligtende fremvisning af Dansk Kemidatabases digitale univers? Og vil du høre mere om, hvordan vi kan hjælpe dig med at få styr på kemien? Klik på en dato og book en online intro.

Har du brug for rådgivning om kemi?

Dansk Kemidatabase kommer snart på engelsk