Hvilke af vores produkter er kemikalier?

I skal i gang med at udarbejde de kemiske risikovurderinger, men inden I kan det, SÅ skal I have et overblik over, hvilke kemiske produkter/kemikalier I har stående OG finde ud af, hvad de bruges til. Du og en kollega går i gang med at registrere kemien – step 1 er i gang. Da I kort tid efter mødes til kaffe og sammenligner de første produkter, som I har registret, finder I ud af, at jeres opfattelse af, hvad kemikalier er, er meget forskellige!

kemikalier

På den ene liste står der både natron, mel, solcreme, benzin, en gasflaske, vaseline, madfarve, grafitstænger, sprinklervæske, diesel, håndcreme, malinger, lim, printerpatroner, mens der på den anden liste bl.a. er registret cykelkædeolie, trykluftsspray, håndsprit, permanenttusser, eddike, rapsolie, whiteboard cleaner, bodylotion, opvaskesæbe, hovedpinepiller, opvasketabs, hvepsetryllecreme og diverse spiritusflasker (som er et levn fra en julefrokost).

Hvad gør I nu?

Hvilke produkter skal betragtes som kemikalier og hvilke er noget andet? Vi har delt de nævnte produkter fra de to lister op – og samlet set falder produkter ned i fire forskellige kategorier, nemlig fødevarer, lægemidler, kosmetik og kemikalier. Når vi fordeler produkter ud i de fire kategorier, ser det således ud:

Fødevarer: natron, mel, madfarve, eddike, rapsolie og spiritus.

Lægemidler: hvepsetryllecreme og hovedpinepiller.

Kosmetik: vaseline, håndcreme, solcreme og bodylotion.

Kemikalier: gasflaske, grafitstænger, sprinklervæske, diesel, malinger, lim, printerpatroner, cykelkædeolie, trykluftsspray, håndsprit, permanenttusser, whiteboard cleaner, opvaskesæbe og opvasketabs.

Læs mere om fødevareforordningen, kosmetiske produkter, CSRD, aerosoler og lægemidler.

Hvad skal så registreres og have indhentet sikkerhedsdatablade?

Fødevarer, lægemidler og kosmetiske produkter skal ikke registreres ift. opgaven med de kemiske risikovurderinger, hvorimod produkterne som ovenstående eksempler på kemikalier skal registreres. Kemikalier skal også inddrages i en kemisk risikovurdering, hvis der er en ikke-ubetydelig risiko ved arbejdet med dem. En ikke-ubetydeligt risiko kan som tommelfingerregel sammenlignes med noget, som gøres i en almindelig husholdning, fx at putte en opvasketab i opvaskemaskinen, inden den startes. Har du registreret jeres kemikalier, men er endnu ikke kommet i gang med de kemiske risikovurderinger – så download vores gratis guide til netop disse HER.

Lær Dansk Kemidatabase at kende

Tegn et
Gratisabonnement

Lær os at kende – helt gratis. Hvis din virksomhed har op til 10 kemiske produkter, kan du tegne et Gratisabonnement og få indblik i de mange fordele ved at samarbejde med Dansk Kemidatabase.

Overblik over
21.000 produkter

Dansk Kemidatabase indeholder instruktioner på over 21.000 gængse produkter fra mere end 2000 leverandører.
– Og der kommer hele tiden flere til.

Uddannelser
og kurser

Dansk Kemidatabase arrangerer kurser og uddannelsesforløb, som er målrettet vores kunder. Vi tilbyder bl.a. et dagskursus i arbejdsmiljø og et grundkursus i risikovurdering.   

Book en intro

Ønsker du en uforpligtende fremvisning af Dansk Kemidatabases digitale univers? Og vil du høre mere om, hvordan vi kan hjælpe dig med at få styr på kemien? Klik på en dato og book en online intro.

Dansk Kemidatabase kommer snart på engelsk