I skal i gang med at udarbejde de kemiske risikovurderinger, men inden I kan det, SÅ skal I have et overblik over, hvilke kemiske produkter/kemikalier I har stående OG finde ud af, hvad de bruges til. Du og en kollega går i gang med at registrere kemien – step 1 er i gang. Da I kort tid efter mødes til kaffe og sammenligner de første produkter, som I har registret, finder I ud af, at jeres opfattelse af, hvad kemikalier er, er meget forskellige!
På den ene liste står der både natron, mel, solcreme, benzin, en gasflaske, vaseline, madfarve, grafitstænger, sprinklervæske, diesel, håndcreme, malinger, lim, printerpatroner, mens der på den anden liste bl.a. er registret cykelkædeolie, trykluftsspray, håndsprit, permanenttusser, eddike, rapsolie, whiteboard cleaner, bodylotion, opvaskesæbe, hovedpinepiller, opvasketabs, hvepsetryllecreme og diverse spiritusflasker (som er et levn fra en julefrokost).
Hvilke produkter skal betragtes som kemikalier og hvilke er noget andet? Vi har delt de nævnte produkter fra de to lister op – og samlet set falder produkter ned i fire forskellige kategorier, nemlig fødevarer, lægemidler, kosmetik og kemikalier. Når vi fordeler produkter ud i de fire kategorier, ser det således ud:
Fødevarer: natron, mel, madfarve, eddike, rapsolie og spiritus.
Lægemidler: hvepsetryllecreme og hovedpinepiller.
Kosmetik: vaseline, håndcreme, solcreme og bodylotion.
Kemikalier: gasflaske, grafitstænger, sprinklervæske, diesel, malinger, lim, printerpatroner, cykelkædeolie, trykluftsspray, håndsprit, permanenttusser, whiteboard cleaner, opvaskesæbe og opvasketabs.
Læs mere om fødevareforordningen, kosmetiske produkter, CSRD, aerosoler og lægemidler.
Fødevarer, lægemidler og kosmetiske produkter skal ikke registreres ift. opgaven med de kemiske risikovurderinger, hvorimod produkterne som ovenstående eksempler på kemikalier skal registreres. Kemikalier skal også inddrages i en kemisk risikovurdering, hvis der er en ikke-ubetydelig risiko ved arbejdet med dem. En ikke-ubetydeligt risiko kan som tommelfingerregel sammenlignes med noget, som gøres i en almindelig husholdning, fx at putte en opvasketab i opvaskemaskinen, inden den startes. Har du registreret jeres kemikalier, men er endnu ikke kommet i gang med de kemiske risikovurderinger – så download vores gratis guide til netop disse HER.
Lær os at kende – helt gratis. Hvis din virksomhed har op til 10 kemiske produkter, kan du tegne et Gratisabonnement og få indblik i de mange fordele ved at samarbejde med Dansk Kemidatabase.
Dansk Kemidatabase indeholder instruktioner på over 21.000 gængse produkter fra mere end 2000 leverandører.
– Og der kommer hele tiden flere til.
Dansk Kemidatabase arrangerer kurser og uddannelsesforløb, som er målrettet vores kunder. Vi tilbyder bl.a. et dagskursus i arbejdsmiljø og et grundkursus i risikovurdering.
Dansk Kemidatabase
Viden
Kontakt
T: +45 3010 9630
E: danskkemidatabase@joblife.dk
Telefontid kl. 8 – 16
CVR-nr.: 40657932
Allerød
Joblife A/S
Sortemosevej 19
3450 Allerød
Danmark
Aarhus
Joblife A/S
Haslegårdsvej 8-12
8210 Aarhus V
Danmark
Kolding
Joblife A/S
Jupitervej 1
6000 Kolding
Danmark
Odense
Joblife A/S
Ove Gjeddes Vej 35
5220 Odense SØ
Danmark
Aalborg
Joblife A/S
Østre Havnegade 12
9000 Aalborg
Danmark
Ønsker du en uforpligtende fremvisning af Dansk Kemidatabases digitale univers? Og vil du høre mere om, hvordan vi kan hjælpe dig med at få styr på kemien? Klik på en dato og book en online intro.