PFAS står for per- og polyfluoroalkyl-stoffer og er en stor gruppe syntetisk fremstillede fluorstoffer, som har været brugt siden begyndelsen af 1950’erne. PFOS står for perfluoroctansulfonsyre) og er et stof i gruppen af PFAS.
Stofferne er blevet brugt i et stort omfang af produkter pga. stoffernes egenskaber. Stofferne er både stabile, svært nedbrydelige og vand- og fedtskyende. Derfor er PFAS blevet brugt til smudsafvisende overfladebehandling af tøj, tæpper og andre tekstiler, det er blevet brugt til imprægnering af papir og pap, og det er blevet anvendt i forbindelse med forkromningsprocesser samt i brandslukningsskum.
Anvendelsen af PFOS i fx brandslukningsskum er dog sidenhen blevet forbudt.
PFAS har grundet de nævnte egenskaber været meget brugt. At PFAS er svært nedbrydeligt pga. flourforbindelsen (C-F bindingen), har dog også gjort den store anvendelse og udbredelse på verdensplan til en sundheds- og miljømæssig udfordring. Når PFAS bliver udledt til miljøet, forsvinder det ikke bare lige sådan igen. De ”gode” kemiske egenskaber gør nu, at vi står med en udfordring.
PFAS er ikke bare udbredt i miljøet, det opkoncentreres også i fødekæden – det bioakkumuleres! Bioakkumulation vil sige, at organismerne optager mere, end de udskiller. Når plankton bliver spist af småfisk, som bliver spist af en rovfisk (fx en tun) og vi spiser tunen, så opkoncentreres PFAS fra organisme til organisme.
PFAS kan derfor både findes i miljøet, i vores fødevarer og i blodet samt modermælken hos mennesker!
Omfanget af sygdomme, som PFAS forårsager, undersøges stadig, men der ses tendenser til, at det kan medføre:
Nogle studier har desuden fundet en let øget risiko for nyre- og testikelkræft ved udsættelse for PFOA (men ikke PFOS). PFOA er også i stofgruppen under PFAS.
I Dansk Kemidatabase findes diverse søgefunktioner, hvilket gør det muligt hurtigt at få et overblik over de kemiske produkters indholdsstoffer.
Det er fx muligt at få et overblik ift. om virksomhedens kemiske produkter indeholder kræftrisikable stoffer, hormonforstyrrende stoffer, organiske opløsningsmidler, indholdsstoffer som optræder på diverse myndighedslister samt PFAS.
Få det store overblik med få klik!
Lær os at kende – helt gratis. Hvis din virksomhed har op til 10 kemiske produkter, kan du tegne et Gratisabonnement og få indblik i de mange fordele ved at samarbejde med Dansk Kemidatabase.
Dansk Kemidatabase indeholder instruktioner på over 21.000 gængse produkter fra mere end 2000 leverandører.
– Og der kommer hele tiden flere til.
Dansk Kemidatabase arrangerer kurser og uddannelsesforløb, som er målrettet vores kunder. Vi tilbyder bl.a. et dagskursus i arbejdsmiljø og et grundkursus i risikovurdering.
Dansk Kemidatabase
Viden
Kontakt
T: +45 3010 9630
E: danskkemidatabase@joblife.dk
Telefontid kl. 8 – 16
CVR-nr.: 40657932
Allerød
Joblife A/S
Sortemosevej 19
3450 Allerød
Danmark
Aarhus
Joblife A/S
Haslegårdsvej 8-12
8210 Aarhus V
Danmark
Kolding
Joblife A/S
Jupitervej 1
6000 Kolding
Danmark
Odense
Joblife A/S
Ove Gjeddes Vej 35
5220 Odense SØ
Danmark
Aalborg
Joblife A/S
Østre Havnegade 12
9000 Aalborg
Danmark
Ønsker du en uforpligtende fremvisning af Dansk Kemidatabases digitale univers? Og vil du høre mere om, hvordan vi kan hjælpe dig med at få styr på kemien? Klik på en dato og book en online intro.