Farligt gods er alle de produkter, som vil udgøre en akut risiko for mennesker eller miljøet i tilfælde af et uheld under transport.
Farligt gods kan derfor være brandfarligt, giftigt, smittefarligt, radioaktivt, ætsende, farligt for miljøet og meget mere.
Disse produkttyper er også farligt gods:
Det fremgår af produktets sikkerhedsdatablad punkt 14, om produktet er farligt gods. I dette punkt vil der også være andre informationer, som er relevante for transport af farligt gods.
Når farligt gods transporteres på offentlig vej i et registreringspligtigt køretøj eller via tog, skib eller fly, så gælder forskellige regelsæt for transport af farligt gods.
Disse regelsæt ligner på mange måder hinanden og bruger også en del ens betegnelser, men der er også forskelle alt efter transportformen, hvor fly er det mest strikse regelsæt og vej/tog er de mindst restriktive regelsæt.
De forskellige regelsæt efter transportformen er:
Ved transport af farligt gods kan man have en eller flere af følgende roller:
Hver af disse roller har deres egne forpligtelser. Disse forpligtelser kan man læse mere om i vores guide eller i det relevante regelsæt for transporten.
Den mest almindelige transport af farligt gods er via vej. Dels fordi man normalt transporterer farligt gods i lastbiler fra leverandør til kunde, og dels fordi man også bruger vejtransport til og fra godsbanegårde, havne og lufthavne.
Farligt gods kan sendes på flere måder. Måderne er angivet herunder fra mindst striks/færreste krav til alle krav angivet i regelsættet:
Det kan sendes:
Nogle af disse mindre restriktive muligheder for at transportere farligt gods findes også i de andre regelsæt.
For at arbejde med transport af farligt gods, skal man have en passende uddannelse.
I ADR er det beskrevet, hvilken uddannelse man skal have ud fra, hvilke roller man har, og hvilken del af regelsættet man transporterer farligt gods efter.
Kapitel 1.3. uddannelsen er en specifik grunduddannelse rettet til den enkeltes ansvar og arbejdsopgaver. Alle, der arbejder med farligt gods, skal som minimum have denne uddannelse.
Hvis man arbejder med transport af farligt gods efter det fulde regelsæt, skal man have en chaufføruddannelse (ADR-bevis).
En sikkerhedsrådgiver er en person, som er eksamineret i hele regelsættet og kan rådgive virksomheder om farligt gods i alle dets facetter.
Hvis en virksomhed håndterer/sender/transporterer farligt gods på vej eller med tog efter det fulde regelsæt, skal de have en sikkerhedsrådgiver tilknyttet.
Ved transport af farligt gods efter det fulde regelsæt eller efter reglerne om frimængde, skal der udarbejdes transportdokumenter af afsenderen, som bl.a. indeholder oplysninger om:
Transportdokumenter skal udfyldes på nationalsproget i det land, de sendes fra og ved transport uden for Norge, Sverige og Danmark skal de også laves på engelsk, tysk eller fransk. De skal gemmes minimum tre måneder efter, en transport af farligt gods er afsluttet.
Dansk Kemidatabases Transportmodul gør det nemt for dig og din virksomhed at udforme det transportdokument, som skal følge med ved transport af farligt gods via landevejen til afleveringsstedet. Transportmodulet sikrer, at dokumentet indeholder alle lovpligtige oplysninger, og at disse er noteret korrekt.
Dansk Kemidatabase rådgiver en række virksomheder om sikkerhed i forbindelse med transport af farligt gods. Vi tilbyder også at uddanne medarbejderne, som arbejder med området, i din virksomhed.
Du kan også læse vores sider kemikalier og om hvornår grænsen for grænseværdier går.
Lær os at kende – helt gratis. Hvis din virksomhed har op til 10 kemiske produkter, kan du tegne et Gratisabonnement og få indblik i de mange fordele ved at samarbejde med Dansk Kemidatabase.
Dansk Kemidatabase indeholder instruktioner på over 17.000 gængse produkter fra mere end 2000 leverandører.
– Og der kommer hele tiden flere til.
Dansk Kemidatabase arrangerer kurser og uddannelsesforløb, som er målrettet vores kunder. Vi tilbyder bl.a. et dagskursus i arbejdsmiljø og et grundkursus i risikovurdering.
Dansk Kemidatabase
Viden
Kontakt
T: +45 3010 9630
E: danskkemidatabase@joblife.dk
Telefontid kl. 8 – 16
CVR-nr.: 40657932
Allerød
Joblife A/S
Sortemosevej 19
3450 Allerød
Danmark
Aarhus
Joblife A/S
Haslegårdsvej 8-12
8210 Aarhus V
Danmark
Kolding
Joblife A/S
Jupitervej 1
6000 Kolding
Danmark
Odense
Joblife A/S
Ove Gjeddes Vej 35
5220 Odense SØ
Danmark
Aalborg
Joblife A/S
Østre Havnegade 12
9000 Aalborg
Danmark
Ønsker du en uforpligtende fremvisning af Dansk Kemidatabases digitale univers? Og vil du høre mere om, hvordan vi kan hjælpe dig med at få styr på kemien? Klik på en dato og book en online intro.