Faremærker - de findes også under køkkenvasken

Birgit står med en dunk universalrengøringsmiddel i hånden. Hun skal i gang med dagens rengøringsopgaver, og i dag lægger hun særligt mærke til faremærket – for der er et eller andet piktogram på dunken. Hun kigger denne dag nærmere og ser, at der er et ”udråbstegn” på dunken! Det er langt fra først gang, hun anvender rengøringsmidlet, men lige i dag falder faremærket hende i øjnene!

faremærker

Men hvad fortæller faremærker Birgit - og dig?

Faremærker fortæller, hvordan de kemiske produkter er farlige, fx om de er ætsende, brandfarlige, miljøskadelige eller andet. Der kan sagtens være flere faremærker (piktogrammer) på et produkt. På en spraydåse er det fx almindeligt at se disse to på en gang:

Udråbstegnet viser, at der en mulig sundhedsfare forbundet med produktet, mens flammen viser, at produktet er brandfarligt. For at vide mere om, hvordan produktet er sundhedsfarligt, eller hvordan produktet er brandfarligt, kan der læses videre i faremærkningen – der skal kigges på fare-sætningerne (H-sætningerne). Fare-sætningerne uddyber, hvordan produkterne er farlige, hvor de viste piktogrammer angiver de overordnede farer forbundet med produktet.

Ved at kigge på dunkens faremærker kan Birgit altså få viden om, hvordan rengøringsmidlet er farligt.

Læs mere på Miljøministeriet her.

De findes også under køkkenvasken eller i redskabsskuret

Du kan finde faremærker på mange af dine helt almindelige husholdningsprodukter under køkkenvasken fx opvasketabs, afløbsrens og rengøringsmidler eller på dine spraydåser, malinger m.m. i redskabsskuret.

faremærker Dansk Kemidatabase

De findes altså på helt almindelige produkter, som kan købes i din dagligvarebutik eller i byggemarkedet – derfor har vi dem alle stående derhjemme, og ofte også på arbejdet, i større eller mindre omfang.

Hvor kan jeg få et overblik over faremærker og deres betydning?

Vi har ofte fået disse spørgsmål, og vi har derfor lavet en kemiplakat, som hjælper dig med at skabe et overblik over faremærkerne – nærmere bestemt over piktogrammerne. Plakaten beskriver CLP-mærkningens piktogrammer, hierarkiet mellem de forskellige piktogrammer, og angiver de farligste øverst.

Bliv klogere på de forskellige farepiktogrammer og fare-sætninger (H- og P-sætninger).

Lær Dansk Kemidatabase at kende

Tegn et
Gratisabonnement

Lær os at kende – helt gratis. Hvis din virksomhed har op til 10 kemiske produkter, kan du tegne et Gratisabonnement og få indblik i de mange fordele ved at samarbejde med Dansk Kemidatabase.

Overblik over
21.000 produkter

Dansk Kemidatabase indeholder instruktioner på over 17.000 gængse produkter fra mere end 2000 leverandører.
– Og der kommer hele tiden flere til.

Uddannelser
og kurser

Dansk Kemidatabase arrangerer kurser og uddannelsesforløb, som er målrettet vores kunder. Vi tilbyder bl.a. et dagskursus i arbejdsmiljø og et grundkursus i risikovurdering.   

Book en intro

Ønsker du en uforpligtende fremvisning af Dansk Kemidatabases digitale univers? Og vil du høre mere om, hvordan vi kan hjælpe dig med at få styr på kemien? Klik på en dato og book en online intro.

Har du brug for rådgivning om kemi?