De 3 største fejltagelser der bliver begået, når der laves kemiske risikovurderinger

De går ofte igen og igen og måske du selv har begået en af disse?
  • Der er ikke ryddet op!
  • De problematiske produkter har man ikke forholdt sig til
  • Der fokuseret på enkelte produkter, fremfor overordnede arbejdsopgaver

 

Det kræver nemlig noget forarbejde at udarbejde de kemiske risikovurderinger og undgår du at lave disse fejl, så sparer du dig selv for både tid og frustration.

Der er ikke ryddet op!

På de fleste arbejdspladser, hvor der er kemiske produkter, er der typisk også de produkter som plejer at være der. Men ingen ved hvorfor, hvad de bruges til eller hvornår de er blevet købt! De står der, fordi de plejer at stå der – og måske kan de en dag bruges?

Lad os være ærlige overfor hinanden… Den dag kommer ikke! Kom af med dem – i dag! Er de også med dem gamle orange mærkning – så skulle du have været af med dem i går (faktisk, for 5 år siden).

Kom af med produktet, men IKKE sikkerhedsdatabladet – dette skal nemlig gemmes i 10 år eller sidste levering eller anvendelse!

De problematiske produkter har man ikke forholdt sig til

Hvad er problematiske produkter? Det er produkter der er meget sundhedsfarlige (kræftrisikable, allergifremkaldende m.m.) – dette finder du ud af ved at kigge på etiketten og i sikkerhedsdatabladet. Det er selvfølgeligt et vidt begreb, men her menes der produktets mærkning og/eller indholdsstoffer.

Der fokuseret på enkelte produkter, fremfor overordnede arbejdsopgaver

Der er større sandsynlighed for at problematiske produkter giver dig opgaver efter udarbejdelse af de kemiske risikovurderinger – så kom det i forkøbet!

Kan du erstatte dem med mindre farlige produkter, inden du går i gang med de kemiske risikovurderinger – så sparer du dig selv for en masse bøvl!

Du fokuserer på enkelte produkter, fremfor overordnede arbejdsopgaver

Du kender det – det er nemmere at gøre som vi plejer. Men når plejer, i dette tilfælde, blev pensioneret d. 1. juli 2019 (bortfaldelse af kravet om arbejdspladsbrugsanvisninger), så lad ham være!

Arbejdspladsbrugsanvisninger blev ofte udarbejde ud fra denne opskrift:

Et kemiske produkt → et sikkerhedsdatablad → en arbejdspladsbrugsanvisning

Arbejdspladsbrugsanvisningen beskrev det ideelle arbejde – den måde vi ideelt set gerne ville have, at der blev arbejdet med produktet.  Men det er jo sjældent, det som sker i virkeligheden…

Formålet med den kemiske risikovurdering er derimod at kortlægge arbejdsopgaver, for af finde ud af, om kolleger eller medarbejdere udsættes for noget, de ikke skal udsættes for.

Vi leder altså efter hullerne i det kemiske sikkerhedsnet, så vi kan få dem lappet og øge sikkerheden!

Ville du bryde dig om at arbejde over et hullet sikkerhedsnet?

Prøv i stedet følgende køreplan:

En overordnet arbejdsopgave → de produkter som anvendes → en kemisk risikovurdering

Og forskellen er vigtig! For at kunne finde hullerne er det vigtigt, at forholde sig til arbejdsopgaven som den faktisk udføres. I stedet for den måde vi ønsker, den skal udføres på.

Find i stedet din indre Sherlock Holmes frem og vær nysgerrig på dine kollegers arbejde!

Undgå at miste overblikket – brug Dansk Kemidatabase

Bruges der mere end et par produkter til en arbejdsopgave, kan det være nemt at miste overblikket. Flere produkter medfører nemlig, flere sikkerhedsdatablade.

Dansk Kemidatabase leverer et overskueligt værktøj til udarbejdelsen af de kemiske risikovurderinger, hvilket giver et overblik uanset, hvor mange kemiske produkter, der indgår i den samme opgave.

Værktøjet leverer desuden en række hjælpetekster, også til vurdering af en række procesgenererede forureninger, så I ikke selv skal lede efter alt denne information.

Læs også om CAS nummer og APV regler.

Få overblikket over virksomhedens kemiske produkter

Book en intro

Ønsker du en uforpligtende fremvisning af Dansk Kemidatabases digitale univers? Og vil du høre mere om, hvordan vi kan hjælpe dig med at få styr på kemien? Klik på en dato og book en online intro.

Har du brug for rådgivning om kemi?

Dansk Kemidatabase kommer snart på engelsk