Den 1. juli 2019 blev de gamle regler om udarbejdelse af arbejdspladsbrugsanvisninger erstattet af nye APV regler, som stiller krav til en risikovurdering af alt arbejde med kemiske produkter.
Kort fortalt så går disse APV regler overordnet ud på, at man på arbejdspladsen skal tage højde for:
Disse informationer bruges så som grundlag for instruktion af medarbejderne i forhold til arbejdet med de kemiske produkter.
Kravene i de gældende APV regler er:
Kravene om adgang til sikkerhedsdatablade og en liste over kemiske produkter på arbejdspladsen er ikke nye. De var også krævet, før de nye APV regler trådte i kraft. Dansk Kemidatabase hjælper dig med at overholde alle overstående krav – let og overskueligt.
Det står i de nye APV regler, at den kemiske risikovurdering skal udarbejdes, hver gang ansatte arbejder med eller kan blive udsat for farlige stoffer og materialer, inklusiv de procesgenererede påvirkninger, som f.eks. svejserøg, slibestøv eller dieselos, som man jo ikke har et sikkerhedsdatablad for. Det er især disse påvirkninger uden sikkerhedsdatablade, som vi kemikere bag Dansk Kemidatabase oplever, der bliver glemt. Derfor har vi i vores værktøj til udarbejdelse af de kemiske risikovurderinger også en række hjælpetekster, som gør dig i stand til at lave din kemiske risikovurdering – både på det som ”dannes” og det som ”anvendes”.
Den skriftlige kemiske risikovurdering skal indeholde følgende punkter, som defineret i de nye APV regler:
Det står i bekendtgørelsen, hvad disse 7 punkter helt præcist indebærer, da den er rettet til efter de nye APV regler, men kort fortalt så går punkterne 1, 2, 3, 5, 6 og 7 ud på at finde ud af, hvordan der arbejdes med kemiske produkter og hvilke farer dette indebærer for medarbejderne. Punkt 4 omhandler de forholdsregler, som man har eller skal have for at beskytte medarbejderne.
Dette kan så, ifølge de nye APV regler, resultere i forbedringsforslag eller substitution af farlige kemiske produkter med mindre farlige, før man ender ud med instruktion og oplæring for medarbejderne.
Den kemiske risikovurdering er en del af de overordnede APV regler, som sikrer, at man vurderer arbejdsmiljøet i sin helhed og tager hånd om de udfordringer, der måtte være for at sikre en sund arbejdsplads.
De overordnede APV regler består af fem dele:
Disse APV regler gælder også på det kemiske område, hvor de kan formuleres sådan:
Kort fortalt så giver de nye APV regler retningslinjer for, hvordan man kan sikre at alt arbejde med kemiske produkter på en arbejdsplads er sikkert for alle medarbejdere og ligesom den almindelige APV skal dette holdes vedlige og revideres mindst hvert 3. år.
Læs også om Arbejdstilsynets regler på området her.
Lær os at kende – helt gratis. Hvis din virksomhed har op til 10 kemiske produkter, kan du tegne et Gratisabonnement og få indblik i de mange fordele ved at samarbejde med Dansk Kemidatabase.
Dansk Kemidatabase indeholder instruktioner på over 21.000 gængse produkter fra mere end 2000 leverandører.
– Og der kommer hele tiden flere til.
Dansk Kemidatabase arrangerer kurser og uddannelsesforløb, som er målrettet vores kunder. Vi tilbyder bl.a. et dagskursus i arbejdsmiljø og et grundkursus i risikovurdering.
Dansk Kemidatabase
Viden
Kontakt
T: +45 3010 9630
E: danskkemidatabase@joblife.dk
Telefontid kl. 8 – 16
CVR-nr.: 40657932
Allerød
Joblife A/S
Sortemosevej 19
3450 Allerød
Danmark
Aarhus
Joblife A/S
Ceres Allé 3
8000 Aarhus C
Danmark
Kolding
Joblife A/S
Jupitervej 1
6000 Kolding
Danmark
Odense
Joblife A/S
Ove Gjeddes Vej 35
5220 Odense SØ
Danmark
Aalborg
Joblife A/S
Østre Havnegade 12
9000 Aalborg
Danmark
Ønsker du en uforpligtende fremvisning af Dansk Kemidatabases digitale univers? Og vil du høre mere om, hvordan vi kan hjælpe dig med at få styr på kemien? Klik på en dato og book en online intro.