Substitutionsudtrækket i Dansk Kemidatabase er blevet beriget med flere informationer! Men inden vi dykker længere ned i dette, så genopfrisker vi lige begrebet ”substitution”.
Når vi taler substitution i forbindelse med det kemiske arbejdsmiljø, menes der en erstatningsproces, hvor en virksomhed typisk erstatter kemiske produkter med mindre farlige eller mindre generende stoffer, materialer eller arbejdsprocesser.
Substitution er en væsentlig proces i arbejdet med kemi og kemiske produkter, da substitution er med til at nedbringe medarbejdernes udsættelse for farlige stoffer og materialer på de danske virksomheder.
De fleste virksomheder som anvender Dansk Kemidatabase bruger produkternes farvekode, når de arbejder med substitution. Alle kemiske produkter i Dansk Kemidatabase er nemlig forsynet med en farvekode, som indikerer et niveau for sundhedsfare og miljøfare. I forhold til sundhedsfaren scores produkterne med 1 grå prik, 2 gule prikker eller 3 røde prikker alt efter, hvor muligt sundhedsskadelige de er.

Farepiktogrammer, indholdsstoffer m.m. koges altså ned til en letforståelig farvekode, så du både får et overblik samt et værktøj til substitution.
Vil man gerne dykke længere ned i de kemiske produkter i forbindelse med substitutionsarbejdet, er det desuden nemt at lave et udtræk over virksomhedens kemiske produkter og få et overblik over, hvilke produkter der fx indeholder kræftrisikable stoffer. Dette gør arbejdet med substitution mere overskueligt og effektivt.
Hvad er der så sket med det Excel-udtræk?
Fra din bruttoliste i Dansk Kemidatabase kan du trække dine kemiske produkter over i en Excel-fil og få et samlet substitutionsoverblik:

I starten af året tilføjede vi flere informationer i dette udtræk i form af SOC-stoffer (Substances of Concern) . Så nu indeholder arket et overblik over en lang række forskellige stof-kategorier, fx:

Indtil nu har du kunnet se, om et kemisk produkt indeholdt et eller flere indholdsstoffer i de angivne kategorier ved hjælp af et ”X”. Dette har givet et fint overblik over, hvor man som virksomhed med fordel kan sætte ind i forhold til substitutionsarbejdet. Men ”Xét” viser ikke, hvilket/hvilke indholdsstoffer, der har udløst ”Xét”.
Vi har derfor erstattet ”X” med det/de indholdsstoffers CAS – eller EC-numre, som ellers ville have udløst ”Xét”.

Dette har til formål at gøre både det efterfølgende substitutionsarbejde nemmere, men skal også give et bedre overblik til årsafrapporteringen (CSRD).
Ønsker du at vide mere om substitution?