Svanemærkede rengøringsmidler

Svanemærkede rengøringsmidler er en helt særlig gruppe af rengøringsmidler, der lever op til nogle af verdens skrappeste miljøkrav. 

Fn's 12. verdensmål

De svanemærkede rengøringsmidler har gjort sig fortjent til det velkendte grønne svanemærke, der er et af Danmarks officielle miljømærker og er med til at realisere FN’s 12. verdensmål, der handler om at sikre bæredygtige forbrugs- og produktformer.

Svanemærkede rengøringsmidler kan bruges af såvel den enkelte forbruger som virksomheder. De svanemærkede rengøringsmidler omfatter rengøringsmidler til hårde overflader, som fx vinduer og gulve, og både de produkter, der er klar til brug, og dem der skal blandes op kan svanemærkes. Svanemærkede rengøringsmidler spænder fra toilettens til pletfjerner og fælles for dem er, at de lever op til en række strenge miljø-og kemikrav.

Svanemærket og miljøet

Det er særligt vigtigt for de svanemærkede rengøringsmidler, at de ikke skader naturen, når produkterne skylles ud, herunder er det ikke tilladt for svanemærkede rengøringsmidler at anvende mikroplast, der kan udledes i naturen. I de svanemærkede rengøringsmidler tages ikke kun stilling til indholdsstoffer, og deres konsekvens for naturen, men der tages også stilling til deres nedbrydningsprodukter.

Indholdsstofferne må ikke kunne nedbrydes til noget meget giftigt eller generelt være svært nedbrydelige. Det er også et krav, at de ikke er giftige eller skader vandlevende organismer. Eksempelvis kunne der være tale om rengøringsmidler, der indeholder klor. Klor er et effektivt desinfektionsmiddel, idet det kan skade og dræbe alle former for liv, hvilket ikke er hensigtsmæssigt at udlede i naturen. Klor er derfor ikke i svanemærkede rengøringsmidler. Overordnet set kan svanemærkede rengøringsmidler ikke være klassificeret med hverken miljø-, brand-, eller eksplosionsfare.

Svanemærket og sundhed

De svanemærkede produkter er også underlagt krav omkring kemikaliernes sundhedsmæssige egenskaber. Eksempelvis er det allergifremkaldende konserveringsstof MI (methylisothiazolinon) forbudt i

svanemærkede rengøringsmidler, og der er krav til anvendelsen af parfume. Når der anvendes sprayprodukter, kan der være risiko for indånding af rengøringsmidler, men for at rengøringsmidler kan blive svanemærkede, skal sprayprodukterne have et fastmonteret skum-mundstykke.

Når der arbejdes med svanemærkede rengøringsmidler, er der altså frasorteret farlig kemi, men dette er ikke at forveksle med fjernelsen af effektiviteten af produkterne. Effektiviteten er også helt central for Svanemærket, og de svanemærkede rengøringsprodukter skal gennemgå en test over deres effektivitet, hvor produkterne skal være effektive ved selv små mængder af rengøringsmidlet. Det er et fokuspunkt for svanemærket, at der generelt skal anvendes mindst muligt kemi.

Et tip fra Svanemærket er at sørge for korrekt dosering, da det sikrer den bedste effekt, og rengøringsmidlerne holder i længere tid. Svanemærkede rengøringsmidler er også underlagt krav om doseringsanvisning, så effekten optimeres.

Svanemærkede rengøringsmidler skal også leve op til kriterier for deres emballage, hvor de bliver vurderet på mængden af emballage og men i høj grad også materialet. Dette skal sikre, at de svanemærkede rengøringsmidler bidrager til den cirkulære økonomi.

Svanemærkede rengøringsmidler

Har vi så ikke nogen kemiske forpligtigelser?

Jo! Selvom anvendelsen af produkter med Svanemærket sikrer dig, at bl.a. kemiske produkter er mindre problematiske, så er jeres kemiske minimumsforpligtelser ift. arbejdsmiljøet de samme!

I skal stadigvæk:

Dansk Kemidatabase - vi gør det svære nemt

Dansk Kemidatabase gør det let og overskueligt at have styr på den kemiske dokumentation med vores værktøj til kemikaliestyring samt vores rådgivningskoncept. Udover et kemikaliestyringssystem får I nemlig adgang til et hold af kemikere, som står klar til at være jeres eksterne kemi-kollega.

Vores mission er at gøre det svære nemt.

Lær Dansk Kemidatabase at kende på 75 sekunder

Book en intro

Ønsker du en uforpligtende fremvisning af Dansk Kemidatabases digitale univers? Og vil du høre mere om, hvordan vi kan hjælpe dig med at få styr på kemien? Klik på en dato og book en online intro.

Har du brug for rådgivning om kemi?

Dansk Kemidatabase kommer snart på engelsk