Arbejdsmiljørådet har i november 2023 udgivet en rapport på baggrund af en undersøgelse af muligheder og barriere for substitution på danske arbejdspladser. Du kan se hele undersøgelsen her.
Joblife, den autoriserede arbejdsmiljørådgiver bagom Dansk Kemidatabase, har i undersøgelsen gennemført en række interviews af i alt 42 virksomheder fordelt på flere størrelser, geografi og brancher som fx:
• Industri
• Bygge- og anlæg
• Rengøring
• Frisører og anden personlig pleje
• Landbrug, skovbrug og fiskeri
• Restaurant og barer
Selve ordet ”substitution” betyder at erstatte farlig kemi med mindre farlig kemi og 27 % af undersøgelsens adspurgte svarer, at de i lav eller meget lav grad har gennemført substitution på deres arbejdsplads, imens 60 % af de adspurgte svarer, at de synes, arbejdet med substitution er svært eller meget svært.
Nogle brancher har dog i lavere grad gennemført substitution, bl.a. rengøringsbranchen, hvor 40 % af de adspurgte svarer, at de i lav eller meget lav grad har gennemført substitution. Ingen af undersøgelsens adspurgte beskæftiget i bygge- og anlægsbranchen synes, at opgaven er til at gå til – faktisk svarer hele 76 % af de adspurgte i denne branche, at de synes arbejdet med substitution er svært eller meget svært.
Som svar på, hvorfor de på virksomheden ikke i højere grad har gennemført substitution, svarer 73 % af de adspurgte at de mangler oplagte produktalternativer til deres eksisterende produkter. 52 % af de adspurgte begrunder det også med, at de i virksomheden mangler faglig viden eller tidsmæssige ressourcer til at arbejde med substitution – udskiftning af de farlige kemiske produkter til mindre farlige alternativer.
Mangler du viden? Kom på gratis webinar om substitution
Står du selv overfor substitutionsarbejdet, men synes du (ligesom en lang række af de adspurgte) at denne opgave er besværlig og omstændig? Så har du mulighed for at blive klædt på til arbejdet ved at deltage på vores gratis webinar ”Substitution – når det simple er det sværeste”. Webinaret afholdes d. 23. april kl. 10-10.45.
På webinaret vil vi bl.a. gennemgå:
• Hvilke parametre kan der arbejdes med ifm. substitution?
• Om du er omfattet af en substitutionspligt?
• Hvordan du kommer i gang med substitutionsarbejdet?
• Hvordan du undgår at erstatte en arbejdsmiljøudfordring med en anden?
• OG hvordan du kan bruge Dansk Kemidatabase i forbindelse med substitutionsarbejdet
Ved deltagelse på webinaret vil du samtidig være en af de første, som modtager vores guide til netop emnet ”substitution”.
Dansk Kemidatabase og substitution
Mangler et overblik over, om dine kemiske produkter samt hvilke du med fordel kan substituere, så kan Dansk Kemidatabase hjælpe!
Alle kemiske produkter i Dansk Kemidatabase er forsynet med en farvekode som indikerer et niveau for sundhedsfare og miljøfare. I forhold til sundhedsfarerne scores produkterne med 1 grå prik, 2 gule prikker eller 3 røde produkter alt efter, hvor sundhedsskadelige de er.
Farepiktogrammer, indholdsstoffer m.m. koges altså ned til en letforståelig farvekode, så du både får et overblik samt et værktøj til substitution.
Det er desuden nemt at lave et udtræk over virksomhedens kemiske produkter og få et overblik over, hvilke produkter der har indholdsstoffer på myndighedslister, som fx kræftlisten. Dette gør arbejdet med substitution mere overskueligt og effektivt.
Der kan også tages kontakt til kemikerne i Dansk Kemidatabase, som kan bistå ift. substitution. Med et Service- eller Service Plus abonnement, har vores brugere hhv. 2 og 4 timers gratis kemisk rådgivning årligt.
Mangler du faglige- eller tidsmæssige ressourcer hos dig?
Så kan Dansk Kemidatabase tilkøbet ”årligt besøg fra din eksterne kemi-kollega” måske være det, du leder efter. Med dette tilkøb får du en årlig tilbagevendende hjælp fra os, hvor vi kommer forbi og hjælper dig med dine kemiske hængepartier i Dansk Kemidatabase, fx substitutionsarbejdet.
Du kan enten abonnere på en halv- eller hel dag. Vi holder øje med, hvornår det igen er tid til et besøg, kontakter dig og får en dato i kalenderen. Herefter kan du sætte kaffe på kanden, trække vejret dybt og slappe lidt af, indtil vi kommer et smut forbi, og vi sammen får sat flueben på din liste over dårlig samvittighed.
Fokus for dit årlige besøg sætter vi sammen, men eksempler på nogle af de mest populære emner for besøgene er bl.a. også:
• gennemgang af de kemiske produkter på hylderne (stemmer de overens med det som er i Dansk Kemidatabase?
• substitution (har du problematiske produkter som med fordel kan erstattes til andre?)
• revision af eksisterende kemiske risikovurdering eller udarbejdelse af nye
Interesseret i en årlig tilbagevendende hjælp? Så kontakt din eksterne kemi-kollega