Din hud er din barriere mod skadelige stoffer – Så pas på den

I de fleste kemiinstruktioner i Dansk kemidatabase vil du kunne finde sætningen: ”Vask hænder før pauser, måltider, toiletbesøg og efter endt arbejde. Brug mild sæbe og vand efterfulgt af fed creme”. Men alligevel oplever vi virksomheder, der sparer den fede creme væk!

Så hvorfor er den fede creme så, så vigtigt? Det vil denne artikel forsøge at svare på.

Din hud er dit største organ, og det kan populært siges, at være de vigtigste 2 kvadratmeter i dit liv. Huden har mange funktioner, men særligt er hudens barrierefunktion vigtig i forhold til arbejdet med kemi. Huden er nemlig den første barriere, som kemiske produkter møder, når vi bliver udsat for kemi, og det er derfor helt centralt at vores barriere er styrket og velplejet, så kemien ikke så let trænger ind i vores hud og længere ind i kroppen.

Huden virker også som en barriere indefra, idet huden beskytter mod vandtab, så kroppen opretholder den rette vandbalance. Herudover ”fremstiller” huden også vitamin D. Her er altså blot et par nogle eksempler på de vigtige funktioner, som vores hud har.

Hvordan er huden opbygget?

Vores hud består af tre lag: Overhuden (epidermis), læderhuden og underhuden. Overhuden er yderste lag af huden, og dette lag kan igen inddeles i flere lag fx det yderste ’hornlaget’ eller det såkaldte stratum corneum-lag. Huden består altså af mange lag, og alle lagene har forskellige funktioner/egenskaber.

Laget stratum corneum er det alleryderste hudlag, og det består af døde hudceller med proteinet keratin. Dette lag er det første lag som kemiske produkterne møder, og laget kan absorbere 3 gange dets egen vægt i vand. Hvis laget derimod indeholder under 10 % vand vil laget nedbrydes og miste dens barrierefunktion, og kemikalier kan trænge igennem. Når huden er udtørret, vil der kunne opstå revner, sår og endda eksem, der gør at kemikalier trænger længere ind, og når revnerne i huden opstår, vil vandfordampningen fra kroppen også øges, og udtørringen sker længere inde i hudens lag. Skaden vil altså forværres.

Det er derfor betydeligt at holde sin hud velplejet og sørge for, at huden ikke er udtørret. Og her er den fede creme særligt vigtigt. Mange kemiske produkter kan være med til at udtørre huden, og langt de fleste kender til hånddesinfektionens udtørrende egenskaber. Men produkter som sæbe og rengøringsmidler er også med til at påvirke barrierefunktionen, og det samme vil faktorer som vand, vind og vejr.

Den almindelige håndvask med håndsæbe vil altså også være udtørrende, og derfor skriver Dansk kemidatabase i sine instruktioner, at der skal bruges en fed creme efter vask med vand og sæbe.

Typen af creme er vigtigt

Når der skal vælges en god creme, er det vigtigt, at det er en creme, der indeholder det rigtige fedtindhold. Creme inddeles nemlig i kategorierne:

  • Lotion
  • Fugtighedscreme
  • Fedtcreme
  • Salve


Hver kategori har forskelligt fedtindhold. Normalvis bruges fugtighedscremer med 20-50% fedt til at pleje og fugte huden efter vask eller til almindeligt dagligt brug, men hvis huden er skadet, ramt af eksem, sprukken eller revnet, så skal der mere fedt i cremen til at genopbygge og pleje huden. Fedtcremer indeholder cirka 50-80 % fedt, og disse sælges oftest ikke som håndcreme.

Book en intro

Ønsker du en uforpligtende fremvisning af Dansk Kemidatabases digitale univers? Og vil du høre mere om, hvordan vi kan hjælpe dig med at få styr på kemien? Klik på en dato og book en online intro.

Har du brug for rådgivning om kemi?

Dansk Kemidatabase kommer snart på engelsk