Forbud mod PFAS i brandskum vedtaget

I EU er et forbud mod PFAS i brandslukningsskum og koncentrat netop vedtaget. Et forbud som dette er ikke helt nyt for Danmark, hvor anvendelsen af brandslukningsskumkoncentrat med PFAS på brandøvelsespladser har været forbudt siden d. 1. juli 2024. Dette forbud kommer nu til at gælde i hele EU for PFAS i brandslukningsskum med en grænseværdi på 1 mg/kg.

Forbuddet mod PFAS i bandslukningsskum har en overgangsperiode på fem år. Der er dog syv specifikke anvendelser som får overgangsperioder på mellem 1,5-10 år:

Sektor/anvendelseOvergangsperiode
Træning på brandøvelsespladser og testning1,5 år
Kommunale brandværn1,5 år
Bærbare brandslukkereTil 31. dec. 2030
Risikovirksomheder – dog ikke civile lufthavne og militære anlæg*10 år
Boreplatforme10 år
Militære skibe10 år
Civile skibe taget i brug før ikrafttrædelse af reglerne10 år
Alle øvrige anvendelsesområder5 år[TJ1] 

Gør man brug af overgangsperioderne, skal man efter 12 måneder udarbejde en håndteringsplan. Her skal man redegøre for, hvordan man sikrer, at brandskum indeholdende PFAS ikke udledes til miljøet.

Der arbejdes fortsat på et større forbud mod anvendelsen af PFAS fx i tøj, sko og imprægneringsmidler. Der skal derfor findes alternativer til PFAS, hvorfor der i PFAS-handlingsplanen også er afsat midler til netop dette.

Der skal nemlig etableres partnerskaber med erhvervslivet for at få udvikle disse. De steder, hvor PFAS endnu ikke kan udfases helt eller erstattes, skal det sikres, at selve anvendelsen af stofferne ikke skader hverken mennesker eller miljøet. Der er på nuværende tidspunkt fx fundet alternativer til PFAS i regntøj. 

Book en intro

Ønsker du en uforpligtende fremvisning af Dansk Kemidatabases digitale univers? Og vil du høre mere om, hvordan vi kan hjælpe dig med at få styr på kemien? Klik på en dato og book en online intro.

Har du brug for rådgivning om kemi?